screening | Leigh on Sea | essex

 

Having lost their privacy and after several surrounding properties removed trees, this family desperately needed to replace screening and regain a sense of enclosure in their garden. The back of the house was higher than the garden, therefore the view from the inside was significantly different to the view from lower down in the garden. The challenge therefore was to provide screening from both aspects, but without loss of light.

 

The client had a set budget, of which a large portion was required to remove and install a new patio. This was before anything else could be considered. The garden design was split into two sections for easier budget allocation and workflow.

 

Within the design Stipa Tenuissima 'Pony Tails' was used repeatedly to create unity within the two spaces, also adding texture and movement and complementing the coastal location. The Photinia x fraseri standard trees and Betula utilis were staggered to create uniform screening from all areas. Small Aronia x prunifolia 'Brilliant' trees were added for height and seasonal interest. Agapanthus 'White' and Allium 'Purple Sensation' were thoughtfully dotted throughout. Evergreen Pittosporum tobira 'Nanum' were strategically placed to create interesting shapes that complement the client's existing Buxus balls and provide year round colour. Perovskia 'Little Spire' were grouped for splashes of colour in keeping with the sustainable aspect of the planting.

 

Comments from the client:

 

'Loving our new look garden. Sarah listened to our needs and has created a beautiful space whilst helping to screen our view from other homes. Thank you!'